Home
 
Archív
[Tablá] [Zoznam maturantov 1918-1997] [Šk.rok 99/00] [Šk.rok 00/01] [Šk.rok 01/02] [Šk.rok 02/03] [Šk.rok 03-04]

Zoznam absolventov školy v školskom roku 1999/2000

4.A
Bašistová Stanislava, Čániová Viera, Čorba Pavol,Ďubek Juraj,Ďurkovský Ivan, Erhardtová Petra, Gejdošová Lenka, Griešová Lenka, Halajová Petra, Havel Jaroslav, Kapsiar Jozef, Kováčová Zuzana, Kráľová Ľubomíra, Kreva Jaroslav, Lacková Soňa, Lakotová Lucia, Laurová Marianna, Matisová Jana, Mihajlo Erik, Ozimý Ivan, Plchová Lenka, Spilá Lívia, Surová Mária, Šiarnik Juraj, Šimková Petra, Šimúnová Michaela, Škola Michal, Špimr Michal, Štepaniaková Elena, Vážna Alžbeta, Wieserová Katarína
Mgr. Dagmar Dzurošková

4.B
Beťková Lenka, Blaščík Tomáš, Bohušová Erika, Demetrová Lucia, Devečka Michal, Drzewiecka Simona, Feherpatakyová Zuzana, Hollá Lucia, Huba Martin, Iličová Snežana, Jurášová Zuzana, Klačko Tomáš, Kopecká Lucia, Kováčová Linda, Kozáková Jana, Kulková Veronika, Kultan Vincent, Maková Michaela, Malá Petra, Mariášová Zita, Pirháč Michal, Púčeková Jana, Rukavicová Eva, Slačková Lucia, Ševc Juraj, Šlauková Zuzana, Urban Ján, Urbanovič Marek, Vdovec Elemír, Vrzal Robert
Pavel Rajniak

4.C
Brezna Jaroslav, Cibáková Petra, Droppová Jana, Ferianc Ivan, Gašincová Ivana, Gonda Jaroslav, Hajašová Zuzana, Chovanová Libuša, Ilčišák Peter, Jakvirtová Zuzana, Kamenárová Miroslav, Karelová Anna, Kasanický Jozef, Kováčik Michal, Kráľ Martin, Kubíková Stanislava, Kučerák Ján, Kustrová Terézia, Líška Ľubomír, Mejcherová Jana, Michalková Terézia, Moravčík Miroslav, Nemec Milan, Paulík Marek, Plávková Eva, Potančoková Katarína, Ratkošová Jana, Rezníková Gabriela, Šmihula Martin, Žiaranová Petra, Žudelová Lucia
Dr. Elena Zimmermannová

4.D
Baláž Martin, Bošek Robert, Cibák Peter, Cvengroš Peter, Gašparová Katarína, Gemzický Erik, Griešová Silvia, Hervertová Petra, Husovská Martina, Janík Martin, Kelčík Andrej, Kopčová Martina, Kováčová Iveta, Lacková Lucia, Lisá Zdenka, Matějková Petra, Medzihradský Richard, Menkyna Robert, Milonová Lenka, Perončík Juraj, Pluhařová Jana, Polonec Tomáš, Schwabová Jaroslava, Šebek Miroslav, Škvarková Veronika, Tarageľová Zuzana, Uličná Alena, Vajdeľová Eva, Zuštin Branislav, Žiaranová Jana
Dr. Tatiana Antošková


Peace Corps
V školskom roku 1999/2000 pracovala predmetová komisia ANJ v spolupráci s americkou lektorkou Sarah Roesler na projekte zriadenia centra anglického jazyka. Projekt je financovaný Peace Corps a naša škola takto získala 151 200,- Sk. Z tejto sumy sme za 116 000,- Sk kúpili technické vybavenie centra: 2 kazetové magnetofóny, rádio s CD prehrávačom, televízor, videorekordér, kopírovací stroj, počítač, korkovú tabuľu, mapu sveta a za zvyšných 35 000,- Sk sme kúpili knihy a vidoepásky. Okrem toho sme ešte z Peace Corps dostali ako dar 200 kníh, ktorými chceme doplniť našu žiacku aj učiteľskú knižnicu. Centrum bude slúžiť na skvalitnenie a zmodernizovanie výuky ANJ, žiaci ho budú využívať aj po vyučovaní a bude súžiť taktiež učiteľom regiónu Liptova ako miesto na organizovanie seminárov.

Chemický projekt I*EARN
Gymnázium Michala Miloslava Hodžu sa v októbri roku 1998 zapojilo do medzinárodného projektu I*EARN. Tento projekt je už rozšírený vo viacerých vyspelých krajinách a je podporovaný ziskovými i neziskovými organizáciami a nadáciami. Na Slovensku sa začal rozvíjať začiatkom roku 1998. U nás sa tohto projektu ujali najmä chemici, ale v poslednej dobe sa rozšíril aj v radoch matematikov, fyzikov a geografov. Všeobecným cieľom celého projektu je vyhľadávať, koncentrovať a ďalej šíriť informácie, údaje, výsledky výskumov, metodiky práce, názory a problémy. Celý medzinárodný projekt pozostáva z veľkého množstva globálnych ale aj lokálnych tém, ktoré sú riešené vo forme projektov. Prvým projektom na Slovensku bol práve Chemický projekt : Chémia okolo nás, ktorý bol povýšený na úroveň národného projektu. Organizátori spomínaného projektu spolu s jeho účastníkmi sa snažia zvýšiť záujem o chémiu ako predmet modernými, interaktívnymi a podmanivými metódami, najmä využitím internetu, poukázať na krásu chémie ako vedy, zaoberať sa otázkami chémie bežného života a taktiež hľadať odpovede na rôzne ekologické problémy súčasnosti.

Projekt I*EARN na Slovensku žije v symbióze s celoslovenským informačným projektom INFOVEK, ktorý sa okrem iného snaží aj o kompletné zapojenie všetkých škôl každého druhu na Slovensku na internet a tým aj o praktizovanie nových možností štúdia. Ako hlavné trendy projektu I*EARN môžeme považovať prechod od lineárneho učenia k hypertextovému učeniu, od odovzdávania informácií k ich objavovaniu, od jednoduchého absorbovania informácií k samostatnej orientácii a práci, od neindividuálneho prístupu k individuálnemu, od učiteľa ako aktívneho subjektu vzdelávania k žiakovi, od učenia z povinnosti k učeniu ako zábave a radosti z poznania, od ukončenia jedného cyklu vzdelávania k celoživotnému vzdelávaniu, od učenia a komunikácie v lokálnej triede k učeniu a komunikácii v globálnej (celosvetovej) triede a škole.

Na našom gymnáziu sa do Chemického projektu I*EARN zapojila pani profesorka RNDr. Soňa Hujíková a študent tretieho ročníka Michal Pešta. Istú krátku dobu bol do projektu zapojený aj študent takisto tretieho ročníka Mário Vozár, ktorý však pre veľké mimoškolské aktivity nemohol v projektu ďalej pokračovať. Uvítali by sme aj ďalšiu hmotnú a morálnu podporu najmä zo strany študentov. Jedným z našich prvoradých snažení a cieľov je zapojiť do nášho projektu čo najviac mladých ľudí.

Čo sa týka zapojenia našej školy do projektu Chémia okolo nás po stránke obsahovej, je značne pestrá. Zaoberali sme sa vlastnými projektami : Korózia železa, Reaktivita železa v kyselinách, Ozónová vrstva a jej ohrozenie (otvorené projekty), Efektné pokusy – farebné kocky ľadu. Prispievali sme aj do projektov iných gymnázií.

Priebeh samotného projektu je uskutočňovaný v cykloch v asi polročných intervaloch. Vyvrcholením každého cyklu je workshop projektu Chémia okolo nás, ktorý môžeme považovať za stretnutie koordinátorov a jednotlivých tímov gymnázií. Počas týchto sústredení prebieha prezentácia teleprojektov, oboznámenie sa s ostatnými projektami, predvedenie nových informačnotechnologických postupov a metód, diskusia a stanovenie si ďalších cieľov do budúcnosti. Pri všetkých spomínaných činnostiach sa kladie dôraz na možnosti využitia a aplikácie internetu vo výučbe a praxi. Avšak pred každým workshopom prebieha tvrdá päťmesačná príprava teleprojektu. Počas tohoto obdobia neustále existuje komunikácia prostredníctvom internetu medzi koordinátormi a účastníkmi, ale aj medzi účastníkmi navzájom.

Každý workshop trvá 2 dni, väčšinou od piatka do soboty. Stretne sa na ňom 10 až 20 ľudí približne z 5 gymnázii. Koordinátormi sú Doc. RNDr. Beáta Brestenská, CSc. a Mgr. Tibor Nagy z Prírodovedeckej fakulty UK. Workshop prebieha na jednom zo zúčastnených gymnázii. Zatiaľ sa uskutočnili 4 workshopy (naše gymnázium sa zúčastnilo na všetkých štyroch), z toho 2 na Gymnáziu Metodova Bratislava a 2 na Gymnáziu Okružná Zvolen. Účastníci bývajú väčšinou na internáte, stravujú sa v miestnych jedálenských zariadeniach a počas práce dostávajú aj malé občerstvenie. Na každom workshope vládne vždy až domáca pohodová atmosféra a všetci sa cítia ako jedna veľká rodina.

Ja spolu s pani profesorkou Hujíkovou, ktorá ma v tomto projekte vedie, by sme chceli rozšíriť na našom gymnáziu záujem o chémiu v prvom rade prostredníctvom zapojenia študenta do projektu I*EARN, ale aj zvýšiť efektivitu využívania internetu na štúdium. Zo strany našej školy nám boli zatiaľ poskytnuté dostatočne vhodné podmienky na realizáciu projektov. Bol by som skutočne rád, keby sa učitelia aj študenti snažili urobiť školu hrou.
Michal Pešta

© 2003 Gymnázium M.M.Hodžu Liptovský Mikuláš