Vyparovanie
Objem
kvapaliny v otvorenej nádobe sa časom zmenšuje. Príčinou toho je premena
kvapaliny na paru. Tento dej sa nazýva vyparovanie. Na rozdiel od topenia prebieha
vyparovanie z voľného povrchu kvapaliny pri každej teplote.
Keď chceme kvapalinu s danou hmotnosťou premeniť na
paru s rovnakou teplotou, musí kvapalina prijať skupenské teplo vyparovania Lv. Veličina lv , merné
skupenské teplo vyparovania, je daná vzťahom :
kde m je hmotnosť vyparenej kvapaliny.
So
zvyšujúcou sa teplotou merné skupenské teplo vyparovania klesá.
Keď kvapalinu zohrievame,
pozorujeme, že pri dosiahnutí istej teploty pri danom tlaku sa vnútri kvapaliny
tvoria bubliny pary , ktoré zväčšujú svoj objem a vystupujú na voľný
povrch kvapaliny. Tento prípad vyparovania nazývame var. Pri vare sa kvapalina vyparuje nielen na
povrchu ale aj vnútri.
Teplota tv , pri ktorej za daného vonkajšieho
tlaku nastáva var kvapaliny, sa nazýva teplota
varu. Teplota varu závisí od vonkajšieho tlaku. So zvyšovaním tlaku sa
zvyšuje. Normálna teplota varu je
v MFChT.
Merné skupenské teplo varu sa rovná mernému
skupenskému teplu vyparovania
pri
teplote varu kvapaliny.
Opačný dej
k vyparovaniu je kvapalnenie
(kondenzácia).
Pri tomto deji látka odovzdá svojmu okoliu skupenské kondenzačné teplo. Merné skupenské kondenzačné teplo sa rovná mernému skupenskému teplu
vyparovania rovnakej látky pri rozdielnej teplote.
Kvapalnenie môže nastať na povrchu kvapaliny,
pevnej látky alebo vo voľnom priestore. Pri tomto deji sa spája niekoľko
molekúl pary do drobných kvapôčok, ktoré sa postupne zväčšujú. Utváranie týchto
kvapôčok uľahčujú drobné zrnká prachu alebo elektricky nabité častice.